18.09.2024

За пълноправни членове на БСК бяха приети една професионално-съсловна организация и пет търговски дружества

На 18 септември 2024 г. се проведе редовно заседание на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК). Членовете на УС бяха запознати с основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода 22 май – 18 септември 2024 г., както и с подготовката за участие на БСК в процедурата по установяване на критериите за представителна организация на работодателите на национално равнище.

През периода между две заседания на УС на БСК представители на Камарата са участвали в едно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и в три пленарни сесии на Икономическия и социален съвет (ИСС) на РБ, както и в множество съвети и работни групи към различни държавни ведомства. Организирана и проведена е, съвместно с БАКТ, експертна кръгла маса "Китайски платформи за бърза мода и стоки - заплаха за здравето и бизнеса", с участието на представители на  Президентството, МФ-НАП, Агенция „Митници“, МОСВ, МИИ, МЕУ-КЗП, Асоциация „Активни потребители, „Ние потребителите“ и членове на БСК.

В рамките на различните работни групи обект на дискусия през отчетния период са били Законът за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕ), намаляването на административната тежест при задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск, прилагането на нова такса „битови отпадъци“ от 01.01.2025 г., както и въвеждането на депозитна система в България. По инициатива на БСК, Народното събрание прие изменение на Кодекса на труда, с което се увеличава възможността за сключване на еднодневни трудови договори от 90 на 120 дни, което е в отговор на искане на преработвателите на плодове и зеленчуци.

В рамките на ИСС са приети „Анализ на условията за работа и възможностите пред въглищните централи при трансформацията на въглищните региони към нисковъглеродна енергетика“, Резолюция по актуализирания проект на Интегриран национален план „Енергетика и климат“ в отговор на актуалните събития в сектора, становище на тема „Стратегическо планиране в България – предизвикателства и възможности за зелен и дигитален преход“, „Анализ на  Конвенция №154 на Международната организация по труда (МОТ) относно насърчаване на колективното трудово договаряне“, анализ на тема „Свободният пазар на електроенергия: Проблеми и предизвикателства, мерки за повишаване на енергийната ефективност в подкрепа на домакинствата“ и становище „Ускоряване развитието на социалната икономика в България в отговор на съвременните предизвикателства“.

В рамките на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) се разработва становище по собствена инициатива на тема „Цената на оставането извън Шенгенското пространство за единния пазар – въздействието върху България и Румъния“. Докладчик е Мария Минчева (зам.-председател на БСК), а съветник – Силвия Тодорова (Директор в БСК). Становището разглежда въпроса за пропуснатите ползи и преките загуби, свързани с продължаващия контрол на сухопътните граници за България и Румъния, но също и за вътрешния пазар на ЕС, което води до ограничения в търговията и туризма, намалена конкурентоспособност и увеличени разходи за бизнеса, политически и социални разходи и отрицателно въздействие върху околната среда. Допълнително ще бъде акцентирано върху необходимостта от определянето на конкретна дата за премахването на проверките по вътрешните сухопътни граници. В рамките на изготвянето на становището са предвидени тематични обсъждания на икономическите измерения на Шенген върху Вътрешния пазар на ЕС, първото от които ще се състои на 24.09. в София.

В края на месец юни 2024 г. се проведе първото за годината заседание на Съвета на президентите на BusinessEurope. В заседанието участваха президентите и генералните директори на федерациите-членки на BusinessEurope, които се срещнаха и с Тамаш Сульок - президент на Унгария, Мартон Наги - министър на националната икономика на Унгария, и Енрико Лета - автор на доклада за бъдещето на единния пазар. От страна на БСК в Съвета на президентите участва Мария Минчева – зам.-председател на БСК. В заключение бяха представени приоритетите на бизнеса за Европейския съюз по време на предстоящото Унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Експерти от БСК активно участваха в обсъждането и разработването на позиции и становища на BusinessEurope, сред които: Приоритети за транспортния сектор в ЕС след 2024 г. (24.07.2024 г.); Предложения на ЕК за подобряване качеството на обучението в ЕС (18.07.2024 г.); По-добро регулиране в новото законодателство (17.07.2024 г.); Политика на ЕС по отношение на околната среда – приоритети на Бизнесюръп за 2024-2029 г. (10.07.2024 г.); Политика на ЕС относно кръговата икономика – приоритети на Бизнесюръп за 2024-2029 г. (10.07.2024 г.); Устойчиви финанси на ЕС – приоритети на Бизнесюръп за 2024-2029 г. (10.07.2024 г.); Изследвания и иновации в ЕС – приоритети на Бизнесюръп за 2024-2029 г. (10.07.2024 г.); Енергиен и климатичен преход: Как да засилим конкурентоспособността на ЕС (04.07.2024 г.); Приоритети за бъдещето на рамката за държавна помощ на ЕС (20.06.2024 г.); План за действие на ЕС относно недостига на работна ръка и умения – позиция на BusinessEurope (14.06.2024 г.); Вижданията на бизнеса относно европейската стратегия за икономическа сигурност - позиция на BusinessEurope (30.05.2024 г.)

По време на днешното заседание на УС за пълноправни членове на БСК бяха приети една професионално-съсловна организация и пет търговски дружества, както следва:

  • Национална асоциация на оптиките (НАО) - неправителствена организация в полза на физически и юридически лица, заети в бранш „Оптика“. НАО е учредена през 2023 г. от 16 очни специалисти, всеки от които с доказани професионални качества и необходимата степен на образование. Сред специалистите има очни-оптици, оптици-техници и оптометристи, чиято мисия е да развиват здравеопазването в сферата на грижите за човешкото зрение. НАО е вдъхновена от желанието на голяма част от оптиките в България да имат професионално представителство, което да гарантира осигуряването на професионална очна грижа за пациента. Асоциацията има етичен кодекс, който определя кои очни специалисти и фирми в сектора могат да членуват в нея, като по този начин се гарантира професионализъм и качество на работа с потребителите.
  • „Лидерс груп“ ЕООД с предмет на дейност „извършване на застрахователно посредничество като застрахователен брокер; посредничество; консултантски услуги“. Дружеството е вписано в регистъра на застрахователните брокери по Закона за Комисията за финансов надзор (ЗКФН) през юни 2024 г. „Лидерс груп“ (Leaders group) е компания, специализирана в предоставянето на комплексни финансови услуги. Дружеството предлага широка гама от застрахователни продукти, животозастраховане с инвестиционни компоненти, автомобилни, жилищни, бизнес застраховки и други, с цел осигуряване на оптимална защита за активите и интересите на клиентите си. В областта на животозастраховането „Лидерс груп“ предлага продукти, които комбинират застрахователно покритие с възможност за инвестиране на средства, осигурявайки както защита, така и потенциален растеж на личните инвестиции. Потребителите на услугите на дружеството могат да разчитат и на финансова подкрепа чрез разнообразни кредитни продукти, включително потребителски и бизнес кредити, ипотечни кредити и други финансови решения. „Лидерс груп“ предлага и пенсионните решения, които помагат на клиентите да се подготвят за бъдещето и да осигурят сигурност и устойчивост в пенсионните си години.
  • „БИМ Консултинг“ ООД с предмет на дейност „консултантски услуги по стопанско управление“. Създадена в края на 2008 г., към настоящия момент „БИМ Консултинг“ ООД е една от водещите консултантски компании на българския пазар, която работи в областта на управленското, юридическото и финансовото консултиране на проекти и програми в направления: административен капацитет; управление на инфраструктурни проекти; разработване, оценки и анализи на стратегически документи и програми; разработване на насоки за кандидатстване в т.ч. критерии за подбор и методики за оценка на проектни предложения; организиране на специализирани обучения; провеждане на социологически проучвания, събиране и обработка на база данни; мерки за публичност; консултации относно приложимите режими на държавни помощи; проектно консултиране относно приложимото европейско и националното законодателство и др. Компанията има сериозен опит и необходимия експертен, технически и финансов капацитет в подготовката, изпълнението и управлението на мащабни високобюджетни инфраструктурни проекти, проекти свързани с предоставяне на техническа помощ в т.ч. административен капацитет на структури на публичната администрация на местно, регионално и централно ниво. От 10 години „БИМ Консултинг“ ООД успешно подпомага на клиентите си при усвояването на средствата от европейски и други фондове, донорски програми и финансови инструменти, посредством предоставянето на висококвалифицирани консултантски услуги.
  • „Обертюр Фидюсиер” АД с предмет на дейност „услуги по отпечатване и производство на банкноти и други защитени документи“. „Обертюр Фидюсиер” АД е българското дружество на Oberthur Fiduciaire - световен лидер в индустрията на защитен печат. Oberthur Fiduciaire е основана е през 1842 г. във Франция, а през 1940 г. отпечатва първите си банкноти за Banque de France. В момента разполага с 3 предприятия (2 печатници  и една хартиена фабрика) в 3 европейски страни и над 1000 души високо квалифициран персонал. През ноември 2013 г. е създадено и стартира дейността си „Обертюр Фидюсиер“ АД - съвместно предприятие между Oberthur Fiduciaire и печатницата на Българска народна банка (БНБ). Оттогава дружеството премина трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет и условия на труд и опазване на околната среда. От 2017 г. Печатницата на БНБ има право да печата евробанкноти. Високият професионализъм, знания и опит, съчетани с почтеност и доверие, са признати и ценени от централните банки и правителствата по целия свят.
  • ТСМ Кар“ ЕООД е учредено през октомври 2023 г. В предмета му на дейност са вписани: търговия с леки и товарни автомобили, отдаване под наем на леки и товарни автомобили, автосервиз и автоуслуги, пътна помощ, внос и износ на леки и товарни автомобили и лодки, търговско представителство и посредничество на български и чуждестранни фирми, транспортна дейност.
  • „Антарта“ АД е създадена в началото на 2022 г. Компанията е специализирана в изследването и разработването на високотехнологични хранителни продукти, напитки и функционални хранителни добавки в подкрепа на хора, които живеят и работят в екстремни условия, изискващи изключителни физически и психологически усилия. Ядрото на екипа на компанията е Българският институт по криобиология и хранителни технологии, който е пионер в биотехнологиите за разработване и производство на космически храни, и лабораторията за специализирани храни на отделението по криобиология и лиофилизация, което направи България третата страна в света, заедно с Русия и САЩ, за производство на космически храни. Днес марката ANTARTA'S Bulgarian Space Food (Bulgarian Space Menu) съдържа един от най-големите асортименти от космически храни, напитки и хранителни добавки в световната космическа индустрия. Използва се и вече се е доказал във височинни, подземни и полярни експедиции, както и при климатични бедствия и други екстремни ситуации.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Дата: 18.09.2024

Източник: БСК

Прочетено: 370